Followers

Rabu, 9 Mei 2012

Cara Hidup di Asrama/Hostel

Assalamualaikum kau ..

sambungan dari entry ini..

Kan aku cakap, bile-bile mase aku akan update balik pasal kebersihan nie . Sepatutnye aku tak ade la hadap sangat nak update pasal nie mase aku tengah sibuk-sibuk study nie * konon je sibuk* tapi aku tak tahan. Nafsu aku nak marah orang tak tertahan-tahan . Kenapa la ramai yang pentingkan diri sendiri ?

Still nak cakap pasal singki . Ye ! Hal singki tak habis lagi .

SINGKI

Okey adik-adik dan akak-akak semua . Singki tuh kite gune same-same kan ? Bukan kau sorang je gune kan ? So , tolong la jangan muntah dalam singki !! Bile kau dah muntah kau tak pandai nak basuh kan ? Kejadah ape perangai habat cam kau nie ? Kau ni perempuan ke laki nie ? Perempuan perangai macam tuh ke ? Dah berbulu semue kan ? Takkan still nak bagitahu lembut lembut :

"Kalau muntah tolong basuh semule ye . And please jangan muntah dalam singki"

Sumpah perangai kau sangat la habat kan ! Busuk tahu tak ? Kalau kau muntah dalam singki tapi kau cuci ,sampai tak ade bau dan muntah tuh, still la kau boleh dimaafkan tapi bau still ade . Sampai luar boleh bau tahu tak ? Dah la ade bau , sisa muntah pon ade lagi ! Haish ! Pengsan nokks ! Jangan buat perangai macam nie la . Pengotor sangat .

bukan singki hostel aku 


 Aku pernah macam kau jugak dulu . Sekarang pon . Selalu muntah-muntah . And kau yang tuh, tak payah nak assume aku pregnant or ape-ape , sebab aku memang selalu mengalami simptom morning sickness even tak pregnant . In fact , sem lepas , kat level yang same, bilik aku kt hujung belah kiri and tandas kat tengah-tengah wing A . Tak ade la jauh pon . Boleh je aku masuk tandas nak muntah . Padahal mase tuh seminggu aku tak boleh makan sebab muntah-muntah and cirit birit . Tak ade pulak aku nak muntah dalam singki macam kau . Boleh je muntah dalam tandas. Even tak larat, still nak menjaga hati orang lain . Tak pikirkan diri sendiri macam kau .

Sile faham ye , orang lain pon gune kemudahan kat hostel nie, so pandai pikir sendiri la .


SHOWER 

Okey, bercakap pasal shower , shower ialah tempat untuk orang mandi . Mandi . So kebersihan pon kena la jage kan ? Kejadah ape kau kencing dalam shower ? Tak tahan sangat ke ? Haiyakkkk !
So speechless la sayang . Busuk ! Hancing tahu tak ? Tamau la buat perangai macam nie . Maybe kat rumah tandas and tempat mandi kau same . Aku pon macam tuh jugak . Tapi bile kat rumah , kite ade paip or baldi   yang ade gayung untuk kite jirus air kat tempat kite kencing . Tapi kat shower room tak ade semue tuh kan ? Kenape mesti nak buat perangai macam nie sayang ? Sedih !Pedih ! Sadis je aku rase taw tak ?

bukan shower hostel aku


And shower jugak bukan tempat untuk kau basuh TUALA WANITA kau . Sile basuh dekat tandas . Kotoran-kotoran tuh boleh terus di flush . Ini tak , bersepah-sepah darah kotor kau dekat shower tuh pe kes ?
Ahh ! Aku tahu tak elok aku cakap pasal hal-hal macam tuh dalam blog , tapi untuk kau and kau yang lain , yang baru nak belajar duduk asrama/hostel , sile BEHAVE ! Jage kebersihan . Nak-nak bile babitkan darah period . Semue tuh boleh jejaskan kesihatan kite sendiri taw ? Darah kotor tuh kan makanan setan. Kau suke segala jenis hantu kejar darah kau ? Suke ?Tak takut ke ape nie ? Ke kau bangge bende tuh sedap jilat darah kotor kau tuh ? Please la ! Kotor taw tak ? Orang lain yang masuk pulak sibuk nak bersihkan darah kau tuh . Susah tahu tak ? Boleh bengap otak aku kalau asik tengok darah kotor macam tuh .

TUALA WANITA

Ha. Ni 1 hal lagi . Kau kena basuh ye adik-adik . Kalau tak ade orang ajar kau , yang pad tuh kena basuh lepas kau dah pakai . Meh aku tekankan dalam blog nie .

TUALA WANITA YANG SUDAH DIGUNAKAN PERLULAH DIBASUH SEBELUM DIBUANG ! 

Nampak tak senonoh sangat bile air ade , tapi kau buang bende alah tuh dengan darah yang penuh melekat kat situ . Tak geli ke nak pegang ? Tolong la , even dah basuh pon aku geli , inikan pulak yang belum basuh .  Jadi makin menyakitkan hati bile kau letak pulak bende alah tuh kat dalam tandas . Hey ! Kau ingat kau ade orang gaji ? Please la . Buang . Sebab perangai macam kau hostel ni jadi tempat yang menakutkan . Seme makhluk nak duduk ! Sebab ade makanan die . Tahu tak ?

bukan aku punye jugak =..="


Kau perempuan kan ? Tolong la pandai buat semua nie . Bende tuh menyusahkan diri kau and orang lain taw ?


Okey . Sampai sini je lah aku bersyarah bagai kat kau . Makin panjang entry aku, makin kau tanak bace kan ? Ah ! Tahu sangat perangai kau .

And buat adik-adik yang baru nak masuk asrama/hostel ke hape tuh . Sile alert dengan hal-hal macam nie . Penting semua nie . Aku harap kau faham and tak buat macam orang lain buat . Jage kebersihan tuh .


Kebersihan tuh sebahagian dari iman ye adik-adik sekalian .

Im not a perfect person . Kadang-kadang buat salah jugak . Tapi tak salah aku nak menegur . Even dalam blog sebab aku tak tahu sape yang buat seme bende tak senonoh nie . Kalau tau boleh la cakap face to face . Tegur sikit . Tapi aku tak tahu . So blog la yang jadi medium aku untuk luahkan perasaan . Kalau bukan budak-budak yang buat bende tak elok ni bace , budak- budak yang baru nak masuk hostel pon boleh jadikan bende ni as ilmu .

Ingat lah . Tak gune muke kau cantik macam mane pon , kalau perangai kau teruk .Orang still pandang kau teruk jugak sooner or later .


p/s: Aku tahu entry dulu aku tekankan untuk laki dan perempuan , tapi entry nie memang untuk orang perempuan sahaja . Kecuali yang kencing dalam shower la . Yang tuh , kau as lelaki pon kena alert . Tamau la buat macam tuh . Cukup la kau tembak dinding dalam shower tuh , tak payah la nak kencing-kencing pulak .

sumber gambar : inche GOOGLE TERSAYAM

Thanks inche google sebab tolong saya daptkan gambar-gambar yang menarik nie :)

4 ulasan:

Hafify Zulhaimy Hashim berkata...

Hehe mmg macam2 dik pengalaman duk hostel...tu blom lagi kes raging2 nih...eh pompuan pon raging ke?


ANDA MAHU KAYA?: Jom Melabur EMAS
Pelaburan Emas, Boleh Percaya Ke??

DHIQA nA.IM berkata...

Mase zaman saya tak ade dah ragging2 nie ..tapi mase zaman dulu2 ade la kot ..haha ...

Emas .. oh ..famili sy mcm dh buat je pelaburan nie :)

miss R berkata...

sempoi tapi pedas dowh. haha. sy pun plik apesal la ramai yang xreti nak uruskan diri sendiri ni. sampaikan berak sndiri pun xreti nak cuci. cakap dah besar. mcmne nnti nak jage anak.

DHIQA nA.IM berkata...

tuh la .. haishh .. xkn la nk kne tmpal notis suruh bersihkn tnds or tmpal care2 jge kebersihan kt toilet kn ? dh besar boleh kawin dh