oke..sabet aku nk ckp psl cium2 nie..xde kaitan oke..sje jepp..haha..ade sowg akk 2 kte..tjok setiap n3 mstla GEMPAK !!..so juz gempak je la kot..kn...haha
oke..aku nk bgtaw pe ye..actually idea utk mnulis blog nie..dh 2-3 kali dlm pale otak aku..tp ble bkk je aku blur..hummm..oke..aku nk ajr kowg masak la kn..nk x??alallaaa..nk la..ngeeeeee..aku nk ajr jugak !! x kire !!
KURMA AYAM
*sssshhhh..ni resepi bpk aku taw..jgn pecahkn oke..kite2 je taw..kowg dh tgk resepi nie jgn lak kowg xbwt..HARUS ye seme !!
bahan2
- ayam sekor dibelah ske ati
- rempah kurma ayam 2 bgkus (kecik je)
- rempah sup (suku dr 1 bungkus yg kecik)*kowg jgn gler beli bunjut lak..aku ckp rempah oke
- rempah penumis (yg 4 beradik 2)
- bwg besar sebijik(separuh dipotong halus n sperauh just hiasan)
- bwg putih 3 ulas(potong halus)
- halia yg agk2 cukop(pootng halus)
- lada kecik(cili padi) 3 or 5 btg(tumbuk xhanco sgt)
- lada hitam ske ati kowg la nk ltk bnyk mne...(lada hitam yg dh ditumbuk hanco ye)
- buah keras(tumbok smpai hanco)
- gula
- garam
- ajinamoto
- 3 asam keping
- susu cair(1/3 tin)
- letak aym yg dipotong n dh siap bersih td dlm 1 bekas besar..BEKAS BESAR!!
- msokkn rempah kurma 2 bungkus 2 n suku rempah sup dalam bekas aym td..masukkn jge lada kecik..lada hitam.buah keras..gaul rata..kalu terlampau kering masukkn sdikit air..sedikit shja..perap skjap..
- pnskn kuali ngn minyak yg agk2 5 sudu..(minyak kne bnyk)..tumiskn rempah penumis smpai nek bau..then msukkn bwg yg potong halus,bwg putih,n halia..tumis smpai nek bau..
- msukkn bhn yg gaul td.masukkn air..then tggu mndidih ckit...then msukkn susu cair..
- masukkn gula setengah sudu besar..garam secukop rse(ai 2 aku msk ltk 2 sudu yg xbp besar)..n ajinamoto ckit je(1/2-1 sudu kecik)
- kaco hingga nek bau..jgn lupe msukkn asam keping td..
- then tggu smpai mnggelegak..smpai ayam 2 msk bru tutop api dapor..
p/s:spe2 nk improve teknik bercium 2 kowg kne msk kurma aym nie dulu..then otomatik trus kaw expert sal cium2 nie..ngeeeeeeee
Tiada ulasan:
Catat Ulasan